joi, 12 iunie 2014

Comparatie parchet triplu stratificat - parchet masiv 
Parchet triplu stratificat vs. parchet masivPrimul avantaj si cel mai important in achizitionarea unui parchet triplu stratificat, in raport cu un parchet masiv il constituie stabilitatea dimensionala. Acesta este fabricat din 3 straturi de lemn, perpendiculare unul pe celalalt, cu o grosime totala de aproximativ 14 mm.
Sistemul de imbinare dintre placi al parchetului triplu stratificat se face cu dublu click. Acest sistem ne permite un montaj facil atat clasic, lipit cu adeziv pe pardoseala, cat si flotant, cu costuri de instalare mai reduse. De asemenea prinderea mecanica este mult mai eficienta si previne in timp, aparitia rosturilor dintre placi, cauzate de variatiile de temperatura si umiditate.
La cel masiv, montajul necesita un timp mai indelungat, datorita placilor de dimensiuni mici, cu sistem de imbinare lamba si uluc (nut si feder) si cu un plus de zgomot si praf produs. De asemenea  costurile  manoperei si ale finisarii sunt mai mari: abraziv, chit, bait, grund, lac sau ulei, toate acestea ridicand valoarea achizitiei la una similara sau chiar mai mare decat a celui stratificat.
Un alt avantaj il constituie finisajul, in special in cazul produselor baituite, unde culorile sunt uniforme si nu au variatii mari de tonalitate, cum des intalnim la parchetul masiv, mai ales pe lamele de mici dimensiuni. Totodata lacul sau uleiul sunt produse profesionale tratate UV, de uz industrial, elastice, cu o rezistenta la trafic net superioara fata de lacul aplicat manual de parchetar pe parchetul masiv nefinisat.
Parchetul triplu stratificat se fabrica in placi de mari dimensiuni 138*2000 mm, 188*2266 mm la preturi bune, in comparatie cu cel masiv la care asemenea dimensiuni sunt rare sau nu exista si la preturi foarte mari.
Pe sistemele cu incalzire in pardoseala, se recomanda montajul unui parchet stratificat, deoarece indicele de transfer termic este net superior fata de al celui masiv. Totodata la parchetul masiv apar probleme legate de stabilitatea dimensionala, datorate diferentelor de temperatura din sistemul de incalzire in pardoseala si al umiditatii.

Cel mai bun argument folosit in favoarea parchetului masiv este faptul ca acesta poate fi raschetat de mai multe ori, asta datorita grosimii mai mari a stratului de uzura, ceea ce duce la o durata de viata mai indelungata, fata de cel triplu stratificat. Si totusi nu este corect sa comparam un parchet masiv cu grosimea de 21 mm cu unul stratificat de 14 mm. Pe piata insa exista si parchet masiv de 14-15 mm grosime, la care stratul de uzura este de 4-5 mm. Parchetul masiv se poate rascheta doar pana la nivelul sistemului de imbinare. Dupa ce se monteaza parchetul, din cauza lamelelor care nu sunt perfect calibrate, apare necesitatea unei raschetari, din care se mai pierde aproximativ 1 mm din stratul de uzura. Acest lucru duce la un strat de uzura similar cu cel al parchetului triplu stratificat, de 3,5 mm si atunci apare intrebarea: care este marele avantaj al parchetului masiv?

Costurile intretinerii sunt similare, atat in cazul parchetului triplu stratificat, cat si pentru parchetul masiv, depinzand in mare masura de tipul de finisaj, uleiat sau lacuit.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu