joi, 12 iunie 2014

Comparatie parchet triplu stratificat - parchet masiv



 
Parchet triplu stratificat vs. parchet masiv



Primul avantaj si cel mai important in achizitionarea unui parchet triplu stratificat, in raport cu un parchet masiv il constituie stabilitatea dimensionala. Acesta este fabricat din 3 straturi de lemn, perpendiculare unul pe celalalt, cu o grosime totala de aproximativ 14 mm.
Sistemul de imbinare dintre placi al parchetului triplu stratificat se face cu dublu click. Acest sistem ne permite un montaj facil atat clasic, lipit cu adeziv pe pardoseala, cat si flotant, cu costuri de instalare mai reduse. De asemenea prinderea mecanica este mult mai eficienta si previne in timp, aparitia rosturilor dintre placi, cauzate de variatiile de temperatura si umiditate.
La cel masiv, montajul necesita un timp mai indelungat, datorita placilor de dimensiuni mici, cu sistem de imbinare lamba si uluc (nut si feder) si cu un plus de zgomot si praf produs. De asemenea  costurile  manoperei si ale finisarii sunt mai mari: abraziv, chit, bait, grund, lac sau ulei, toate acestea ridicand valoarea achizitiei la una similara sau chiar mai mare decat a celui stratificat.
Un alt avantaj il constituie finisajul, in special in cazul produselor baituite, unde culorile sunt uniforme si nu au variatii mari de tonalitate, cum des intalnim la parchetul masiv, mai ales pe lamele de mici dimensiuni. Totodata lacul sau uleiul sunt produse profesionale tratate UV, de uz industrial, elastice, cu o rezistenta la trafic net superioara fata de lacul aplicat manual de parchetar pe parchetul masiv nefinisat.
Parchetul triplu stratificat se fabrica in placi de mari dimensiuni 138*2000 mm, 188*2266 mm la preturi bune, in comparatie cu cel masiv la care asemenea dimensiuni sunt rare sau nu exista si la preturi foarte mari.
Pe sistemele cu incalzire in pardoseala, se recomanda montajul unui parchet stratificat, deoarece indicele de transfer termic este net superior fata de al celui masiv. Totodata la parchetul masiv apar probleme legate de stabilitatea dimensionala, datorate diferentelor de temperatura din sistemul de incalzire in pardoseala si al umiditatii.

Cel mai bun argument folosit in favoarea parchetului masiv este faptul ca acesta poate fi raschetat de mai multe ori, asta datorita grosimii mai mari a stratului de uzura, ceea ce duce la o durata de viata mai indelungata, fata de cel triplu stratificat. Si totusi nu este corect sa comparam un parchet masiv cu grosimea de 21 mm cu unul stratificat de 14 mm. Pe piata insa exista si parchet masiv de 14-15 mm grosime, la care stratul de uzura este de 4-5 mm. Parchetul masiv se poate rascheta doar pana la nivelul sistemului de imbinare. Dupa ce se monteaza parchetul, din cauza lamelelor care nu sunt perfect calibrate, apare necesitatea unei raschetari, din care se mai pierde aproximativ 1 mm din stratul de uzura. Acest lucru duce la un strat de uzura similar cu cel al parchetului triplu stratificat, de 3,5 mm si atunci apare intrebarea: care este marele avantaj al parchetului masiv?

Costurile intretinerii sunt similare, atat in cazul parchetului triplu stratificat, cat si pentru parchetul masiv, depinzand in mare masura de tipul de finisaj, uleiat sau lacuit.








joi, 5 iunie 2014

Structura parchetului triplu stratificat Polarwood


Parchetul triplu stratificat, dupa cum o spune si numele, este alcatuit din 3 straturi de lemn si a aparut ca o solutie alternativa la parchetul masiv, bazata pe utilizarea unor materiale mai usoare si pe probleme legate de pret.
Ca si constructie, produsul este compus din trei straturi de lemn dispuse perpendicular, straturile 1 (stabilizator) si 3 (nobil) au fibra orientata in acelasi sens, iar stratul 2 (intermediar) perpendicular pe acestea. Pe toata durata sa de viata lemnul fiind “viu”, lucreaza tot timpul si in general se dilata semnificativ perpendicular pe directia fibrei.
Straturile 1 si 2 sunt in general din lemn de conifer, stratul 3 este din esenta nobila (stejar, fag, nuc, merbau, wenge, iroko, etc.)
Asezate perpendicular, straturile isi absorb si isi anuleaza reciproc tensiunile ce apar la nivelul fiecaruia, rezultand in final un produs net superior din punct de vedere al stabilitatii dimensionale.

Parchetul Polarwood are urmatoarea structura:
1) Finisaj: lac de trafic sau ulei, tratate UV
2) Strat de uzura - top-layer: 3,5 mm lemn nobil
3) Strat de mijloc : 8 mm pin
4) Capete strat de mijloc: 8 mm plywood - multistrat
5) Strat de contrabalans: 2,5 mm pin

Sunt  utilizate la fabricarea produselor numai materiale ecologice, pe baza de apa.
Plywood-ul utilizat la finisarea stratului de mijloc pe capete ii confera rezistenta sporita imbinarii pe capatul scurt al placilor, zona cea mai expusa dupa instalare.
Fiind un material dens, rezistent, profilarea clickului este foarte fina, imbinarea placilor se realizeaza foarte usor.
Stratul de contrabalans este uniform si foarte important, neintrerupt, ceea ce-i confera un plus la stabilitatea dimensionala.
Lemnul din stratul de mijloc este atent selectat, fibra este paralela si nu permite aparitia tensiunile  dintre lamele.
Lemnul nobil este deasemenea selectat, atat pe esentele europene, cat si pe cele exotice.
Parchetul Polarwood se gaseste atat in format 3 strip, avand dimensiunile: 14*188*2266 mm, cat si in format 1 strip (full plank), cu dimensiunile: 14*138/188*2000/2266 mm, intr-o gama variata de culori cu finisaje uleiate sau lacuite.
Placile in format 3 strip au un aspect asemanator cu parchetul masiv, cu lamele de dimensiuni mici, montat “englezeste”. Latimea unei lamele este de aproximativ 63 mm, iar lungimile intre 350-450 mm. Avantajul este costul mai redus fata de placile in format 1 strip (tip dusumea).
Placile in format 1 strip se preteaza pentru spatii generoase, in living-uri si holuri de mari dimensiuni. Cu acest gen de produs se pot amenaja case si apartamente cu tenta atat clasica, cat si moderna.